Čebulni način oblačenja: umetnost plastenja oblačil

Čebulni način oblačenja: umetnost plastenja oblačil

Spremenljivo vreme postavlja pred nas večno vprašanje: kako se ustrezno obleči, da nas ne zazebe in da nam ne bo prevroče že v prvem klancu? Najboljši odgovor na to vprašanje je pravilno plastenje oblačil, poznano tudi kot čebulni način oblačenja. Zate smo pripravili vodnik, kako se pravilno obleči, ko se temperature spustijo in veter pokaže zobe. Plastenje oblačil ti namreč omogoča, da med aktivnostjo prilagajaš svoja oblačila glede na spreminjajoče se vremenske razmere in svoje počutje, s tem da odstraniš ali dodaš kakšen sloj.

Karibu Pelmo stretch
Avtor fotografije: Žiga Rojs

Pri plastenju oblačil so ključne 3 plasti: osnovni oz. prvi sloj, srednji oz. termo sloj, ter zunanji sloj, ki ščiti pred vetrom in vodo ali služi ali dodaten, izolativen sloj, ki je primeren za mirovanje v mrzlih pogojih.

Osnovni oz. prvi sloj

Osnovni oz. prvi sloj (op. nekateri ga imenujejo tudi termo perilo) je temelj pri plastenju oblačil. Zasnovan je za uravnavanje telesne temperature in vlage ter je običajno izdelan iz materialov, ki odvajajo vlago, kot so merino volna ali sintetična vlakna. Z lastnostmi odvajanja vlage in tesnim prileganjem igra osnovni sloj ključno vlogo pri vzdrževanju optimalne telesne temperature in regulaciji potenja.

Ženski osnovni sloji
Moški osnovni sloji
 

Drugi oz. termo sloj

Drugi sloj, imenovan tudi termo sloj, predstavlja dodatno izolacijo in zadržuje toploto. Izdelan je iz materialov, ki zadržujejo toploto, kot so flis, volna ali sintetična izolacija. Ta sloj je ključen za ohranjanje telesne toplote v hladnejših razmerah, saj zadržuje toploto, hkrati pa omogoča, da se vlaga odvaja stran od telesa. Priljubljena izbira za termo sloj so flisi in puliji.

Ženski termo sloji
Moški termo sloji
 

Zunanji izolacijski sloj

Zunanji sloj, znan tudi kot izolacijski sloj, igra ključno vlogo pri zaščiti pred zunanjimi vplivi, kot sta veter ali dež. Izdelan je iz materialov, ki zagotavljajo zaščito pred vetrom ali vodo, kot so tehnični membranski materiali. Ta sloj je nepogrešljiv pri aktivnostih na prostem v vetrovnih ali deževnih pogojih, saj ohranja suhost in nas ščiti pred dežjem. Ko pa mirujemo ali so izjemno nizke temperature, kot izolacijski sloj uporabimo puhovke, saj nudijo dodatno izolacijo in toploto ter učinkovito zadržujejo telesno toploto.

Ženski izolacijski sloji
Moški izolacijski sloji

V spremenljivih vremenskih razmerah je pravilno plastenje oblačil nepogrešljivo. Z ustrezno izbranimi sloji lahko ostanemo udobni in zaščiteni pred vsemi vremenskimi muhami, zato, ko se odpravite na svojo naslednjo avanturo, ne pozabite upoštevati naših nasvetov. Le tako boste lahko brezskrbno uživali v vsakem trenutku, ne glede na vreme.


Avtor fotografije: Katja Jemec