Je hoja v hribe beg pred težavami v dolini?

Je hoja v hribe beg pred težavami v dolini?

Tekst: Ana Vehovar

Skoraj zagotovo boste kdaj naleteli na nerazumevanje okolice, ker ste postavili pohodništvo kot pomembno prioriteto v svojem življenju. Verjetno vam bo kdo celo očital, da na ta način bežite pred seboj ali pred težavami v dolini. Morda bo to tudi kdaj na nek način resnica… Pa vendar največkrat prav v naravi lažje najdemo odgovore na vprašanja in si razjasnimo um. Poglejmo si razloge, zakaj torej ta očitek ni najbolj na mestu. 

 

  1. Hoja v naravi poživi naše možgane (bolj kot kava)

Morda “bežimo” pred težavami v dolini, vendar bomo hitreje našli rešitve kot tisti, ki sedijo doma! Narava namreč dokazano spodbuja ustvarjalnost in spodbuja delovanje možganov. Ko se vrnemo domov, bomo lahko ustvarili mnogo več in bolj kvalitetno. Znanstveno je dokazano, da čas v naravi poveča zmožnost za reševanje težav ter poveča kreativnost za več kot 50 odstotkov. To pa je povezano tudi s tem, da v tem času nismo okupirani s kupom informacij, z računalniki, telefoni, televizijo… in so zato lahko naše misli bolj jasne.

  1. Pohodništvo zdravi 

Seveda hoja vpliva ugodno na celotno telo, ne le na možgane. Poti v naravi pa vplivajo mnogo bolje na naše telo kot asfalt ali beton. Poskusite hoditi ali teči po pločniku nato pa gozdu oz. hribih in primerjate svoje počutje.

Redno pohajkovanje po naravi znižuje krvni tlak, holesterol in raven sladkorja…  Prav tako pa nam pomaga pri okrevanju in zdravljenju številnih bolezni. V naravi torej kvečjemu bežimo pred… boleznimi! 

  1. Narava nas osrečuje in povezuje

Bežimo pa tudi pred slabo voljo! Tudi tistim, ki trpijo za depresijo, narava pomaga, da se počutijo manj brezupno in depresivno, saj prvinska lepota narave vrača smisel življenju.

Tisti, ki ste že “zasvojeni” s hribi, pa tako verjetno veste, zakaj to počnete. Ali pa, kot je dejal Miha Potočnik: “Nič ne razmišljam, zakaj; raje kar grem. V gorah odkrivam sam sebe, se učim ceniti preprostost in užitke, ki jih civilizacija ne nudi. Etična vrednota planinstva so izkušnje in spoznanja, ki bi jih težko kje drugje dobil. Gora ne podarja ničesar, pač pa vzbuja v človeku najbolj nesebične lastnosti.”

John Muir pa je dejal: “Tekom vsakega sprehoda po naravi boš dobil več, kot si iskal.” Nekateri pa pravijo, da nas lahko le na ozkih gorskih stezicah sreča pamet, saj se nas pamet tam ne bo imela kje izogniti! :) 

Kaj pa vas žene vedno znova in znova tja gor? 

Za vse, ki se pripravljate na jesenske avanture, pa si lahko ogledate našo novo kolekcijo tukaj.