Kaj nam v teh časih sporoča Kekec?

Kaj nam v teh časih sporoča Kekec?

V času karantene si lahko ogledate trilogijo o Kekcu. Poleg tega, da boste lahko uživali v lepotah naših gora in ugotavljali, kateri vrhovi so v ozadju, ga boste zagotovo razumeli drugače kot v mlajših letih. Morda pa dobite še kakšno sporočilo za današnji čas.

Tekst: Ana Vehovar

V Kekčevih ukanah je Bedanec predstavljen kot divji lovec, ki neusmiljeno pobije na stotine živali po gorah in gozdovih. Bedanec je pohlepen in nesočuten človek, ki uničuje naravo in živali z željo, da bo lahko njihove kože prodal ter s tem bajno zaslužil. Vodijo ga sanje, kako se bo nekoč kopal v denarju in se zabaval. Ob tem pa ne spoštuje niti človeka niti narave.

V kletko zapre Brinclja,  majhnega možička, ki nabira zdravilne rastline, pomaga živalim ter živi v sožitju z naravo. Najbolj pa se Bedanec boji sove. Sova je od nekdaj veljala za močen simbol modrosti. Sova ima oster vid in lahko vidi vse, kar človek želi skriti. In to je verjetno tisto, kar Bedancu požene strah v kosti.

In kaj se na koncu zgodi pohlepnežu? Pade v jamo, ki jo je sam skopal. Sivobradi modri mož in razsodnik Vitranc pa poskrbi, da je pravici zadoščeno in v gorski deželi zavlada mir.

Kaj hitro lahko kar nekaj vzporednic potegnemo z modernim svetom.

Kaj nam torej Kekčevi junaki sporočajo za ta čas? Da je moč vse pozdraviti in rešiti, če le živimo spoštljivo in v sožitju z naravo. Da se ne igramo bogov, kot je to počel Bedanec. Kekec, Rožle, Mojca in Brincelj sporočajo, da lahko premagamo vse hude reči, če stopimo skupaj in si pomagamo. Pehta in Kosobrin pa nas prav tako pozivata, da poiščemo odgovore v naravi.

Rožle nam za te čase sporoča še, da bomo s strahom in paniko samo poslabšali situacijo in videli neresnične iluzije. Mojca pa, da tudi, če na koncu poti skoraj omagamo, bomo zmogli ter prišli do modrosti in miru (Vitranca).

Naj si tudi narava sedaj malce odpočije.  Kot človeštvo smo jo pregnali na rob. Zasluži si počitek. Dovolimo tudi, da se nam v tem času malce spremenijo kolektivne vrednote. Kaj je pravi zaklad? Kekec je zapel: “lica rdeča, smeh in sreča!” In kot je dejal Vitranc: “Vse slabo naj odide v brezno.”

Ko se bomo planinci zopet sprehajali po gorskih stezah in planotah, naj nas vedno spremlja Kekčeva židana volja, zlati nasmeh in predvsem… spoštovanje.