Kako izbrati najboljši nahrbtnik za moje potrebe?

Kako izbrati najboljši nahrbtnik za moje potrebe?

Tekst: Ana Vehovar

Iščete nov nahrbtnik? Izberite ga premišljeno, saj je to vaš najbolj tesni sopotnik ter pomočnik na avanturah, ki vam lahko omogoči nepozabne užitke ali pa neprijetno breme.

Pomembno je, da je udoben, stabilen in ima za vas primerno prostornino. Da bi se izognili nevšečnostim, ko vanj ne boste dobili vseh potrebščin, pred nakupom jasno razmislite o tem, kaj vse želite vanj ali nanj običajno spraviti.

Vprašajte se tri temeljna vprašanja: kdo sem, kam grem in kaj si želim. Zveni preveč filozofsko? Naj vam pomagamo…

Sem pohodnik, ki hodi na enodnevne izlete in krajše ture

Potem boste zagotovo izbirali med nahrbtniki s prostornino do 29 litrov. Za vas je pomembno, da izberete nekaj lahkotnega in priročnega, kar vas ne bo oviralo pri raziskovanju. Izbirate lahko med vsestransko uporabnimi manjšimi in srednje velikimi nahrbtniki ali manjšimi gorniškimi nahrbtniki.

Na kaj morate biti še pozorni?

☑ Da lahko nanj pritrdite pohodne palice ali čelado ter drugo opremo, če jo uporabljate.

☑ Preverite, kako je z nepremočljivostjo materiala.

☑ Da vsebuje nepogrešljiv prsni trak.

☑ Da je primeren za uporabno vodnega meha, v primeru, da ga uporabljate.  

Sem pohodnik, ki hodi na daljše ture, včasih tudi prespim

Za vas bo najbolj primeren pohodniški nahrbtnik, ki se giblje nekje med 30 in 49 litrov prostornine ter omogoča pritrjevanje palic, čelade in vse potrebne opreme. Priročno je tudi pokrivalo proti dežju.

 Sem večdnevni popotnik

Potem je za vas primeren nahrbtnik za trekinge, potovanja in večdnevno pohodništvo. Torej potrebujete nekaj večjega, kamor lahko zložite ali pripnete spalko, šotor, dodatna oblačila, hrano in pijačo. A kako velik naj bo nahrbtnik?  

☑ Vikend avanturist (1-3 noči): med 30 in 50 litri

☑ Večdnevni popotnik (3+ noči – v toplejših mesecih): med 50 in 80 litri

☑ Daljša potovanja (več kot 5 noči ali manj v zimskem času): nad 70 litrov

Teža pa naj bi bila razporejena nekako tako: 70% teže na vaših bokih in 30% na vaših ramenih.

Sem gorski tekač

Najboljša izbira za tekače bo bodisi lahek nahrbtnik –brezrokavnik, ki omogoča uporabo pripomočkov tudi med gibanjem, ali preprosti nahrbtnik z mehom za tekočino.

Kaj je še pomembno?

☑ Da je lahek in udoben.

☑ Hrbtišče, ki diha in se hitro suši.

☑ Držalo za čutaro in žepi na naramnicah.

☑ Prsni trak.

Sem plezalec

Pri plezalnih nahrbtnikih lahko izbirate med različnimi velikostmi, pomembno je, da vam je zares udoben in stabilen, da ima stranske zanke za pritrditev plezalne vrvi, čelade, cepine in preostale opreme. 

Sem turni smučar ali deskar

Pri smučanju zunaj urejenih smučišč vam bo prišel prav nahrbtnik z zaščito za hrbet. Obvezen je seveda sistem za pritrditev smuči ali deske, krpelj ter čelade, cepinov, lopate ali palic, pa tudi prsni pas in pas okoli bokov. Priročen je tudi sprednji večji prostor za lavinsko opremo in možnost uporabe meha za tekočino.

Počnem vse mogoče: smučam, plezam, hodim na daljše ture…

Za vas bo morda najbolj primeren srednje velik nahrbtnik (med 30 in 49 litrov), ki je namenjen za plezanje, gorništvo, turno smučanje in pohodništvo s podloženim hrbtiščem in možnostjo za pritrjevanje vse potrebne gorniške opreme.  

Kaj je še pomembno?

Seveda je priporočljivo, da nahrbtnik pred nakupom tudi preizkusite. Vendar pa preizkušanje praznega nahrbtnika ni dovolj, poprosite prodajalca za vrv ali dve, ki vam jih bo dal v nahrbtnik in s polnim nahrbtnikom vam bo hitro jasno, če vam ta ustreza. Ko pa boste našli svoj sanjski nahrbtnik je seveda najbolj pomembno to, da nahrbtnik čim večkrat peljete v neznano in vanj zlagate nepozabne spomine!