Kako se 12 astroloških znamenj odpravi na Triglav?

Kako se 12 astroloških znamenj odpravi na Triglav?

Tekst: Ana Vehovar

Vsako znamenje zodiaka ima svoje značilnosti, ki se odražajo tudi na poti v hribe. Malo za šalo, malo za res, si poglejmo, kako izgleda, ko se na Triglav odpravijo vsa znamenja. Najdete v opisu sebe ali svoje prijatelje? 

Oven

Oven kar kipi od svoje ognjene energije, zato je prvi, ki se zažene s parkirišča v Vratih. Njegovega tempa hoje ne more nihče dohajati in hodi vsaj 10 metrov pred ostalimi. Na Triglav se odpravi čez Plemenice, saj obožuje plezanje in adrenalin. Če ni jeklenic ali skale, ki se je mora močno oprijeti, je ovnu živ dolgčas. Je tudi prvi, ki prispe s Triglava na Kredarico, kjer si privošči pivo ali dve… 

Bik

Bik bi sicer raje užival v viseči mreži v dolini, vendar ga prijatelji prepričajo, da se z njimi odpravi na Triglav. Bik je zelo praktičen in ima odličen čut za estetiko, zato si pred odhodom v Iglu športu izbere najbolj praktičen in hkrati tudi najlepši pohodniški nahrbtnik, s katerim se ponosno odpravi na pot. S svojo trmo brez težav osvoji naš najvišji vrh. Najbolj pa se veseli ričeta ali jote v koči in jabolčnega zavitka! V nahrbtniku pa ima daleč najbolj slastne sendviče, ki jih je seveda gurmanski bik izdelal sam.

Dvojček

Ko se dvojček odloči za vzpon na Triglav, se nedvomno odpravi z družbo, s katero celo pot klepeta in zavzeto razglablja. Tudi vzpon v klanec zgovornega dvojčka ne utiša. Naglas pozdravlja mimoidoče planince in planinke ter jih tudi ogovori, morda že med potjo doda kakšnega novega prijatelja na Facebook. Ko prispe s Triglava do Kredarice, se hitro vklopi v družbo pri sosednji klopi, kjer debatira še pozno v noč. 

Rak

Ko se rak odpravi na Triglav, skrbno izbere tisti dan, ko bo tam zagotovo najmanj ljudi, saj ne mara gneče, hrupa in nepoznanih ljudi. Odpravi se z osebo, ki ji najbolj zaupa in ki ga bo bodrila, če mu bo kdaj na poti težko. Rak je sicar najbolj umirjen planinec, ki zna uživati v lepotah narave. Morda na vrhu potoči tudi kakšno solzo sreče in ganjenosti. 

Lev

Lev se zagnano in s ponosom odpravi na naš najvišji vrh. S seboj ima svoje prijatelje, a on je vodja odprave. Na poti ga ni težko zgrešiti, saj spada med bolj glasne planince. Tudi če morda ne sije sonca, nič hudega, saj je on pravo sonce na Triglavu, ki zabava vse okoli sebe. Ko prispe v dolino, pa pričakuje vsaj kakšno pohvalo svojih bližnjih za osvojen vrh. 

Devica

Devica že tedne prej načrtuje vzpon in si organizira vse podrobnosti. Nato pa se z veseljem odpravi na Triglav predvsem zato, ker ve, da je hoja dobra za njeno zdravje. Med potjo ne tekmuje z drugimi, tekmuje pa sama s seboj, saj je zelo zahtevna do sebe, zato pogosto analizira športno uro, saj jo zanima, kako hitra je, koliko višinskih metrov je že opravila, koliko kalorij pokurila… Če na poti opazi, da kdo kaj potrebuje, je prva, ki priskoči na pomoč. 

Tehtnica

Tehtnica se s težavo odloči, po kateri poti bi se odpravila na Triglav. Morda bi šla iz Krme, Kota, Vrat, Pokljuke, morda celo iz Trente? Bi prespala v koči ali ne? Vendar v kateri? Na koncu izbere pot, ki se ji zdi najbolj romantična. Tehtnica pred odpravo na Triglav obvezno obišče svojo najbližjo trgovino Iglu Šport, kjer si privošči najlepša pohodna oblačila. Ona je vedno urejena kot iz škatlice. Tudi na Triglavu bo tako!

Škorpijon 

Škorpijon se počuti zares živ takrat, ko se mu poviša srčni utrip in ko čuti pretakanje adrenalina. Ker si škorpijon rad izbere najtežjo pot, bo tudi on odšel na Triglav po eni izmed težjih poti. Med potjo je globoko zamišljen in razmišlja o tem, kako mogočne so naše gore in kakšna skrivnost je življenje samo! Med vzponom sprosti vse težke občutke, ki jih prinesel iz doline, ter se vrne domov povsem prerojen. 

Strelec

Strelec je resna konkurenca ovnu, tudi on ima zelo hiter in zagrizen tempo. Strelec se bo verjetno odločil za daljšo in bolj nenavadno pot na Triglav. Morda bo šel na Triglav kar od slapa Savice, ali pa bo našel kakšno drugo dolgo in bolj zahtevno pot. On obožuje adrenalin, avanture in občutek svobode! Večino poti je nasmejan, pripoveduje šale in zabava ter bodri vse okoli sebe. 

Kozorog

Kozorog gre verjetno kar večkrat letno na Triglav, saj se v visokogorju počuti najbolj domače in tam zares uživa življenje. Rad presega svoje meje in dokaže svojo vzdržljivost. V kraljestvu kozorogov najde svoj mir in dom. Uvrščamo ga med bolj resne, olikane in predvsem odgovorne planince! Na vrhu Triglava pa se bo morda umaknil na samo in nekaj časa razmišljal o življenju ter si že zadal nove cilje. 

Vodnar

Z vodnarjem je vsak vzpon nekaj posebnega in drugačnega. Med potjo ima rad intelektualne pogovore; verjetno razlaga o knjigi, ki jo je ravnokar prebral, ali o seriji, ki jo spremlja. S simpatičnim sarkazmom nasmeji vse okoli sebe. Tekom vzpona na Triglav pa bo zagotovo izumil kakšno novo teorijo o življenju. Gore vodnarja napolnijo z občutkom svobode in energije, ki jo v dolini uporabi za razvijanje novih idej. 

Ribi

Riba zasanjano hodi po pokrajini in občuduje gorske cvetlice, potok ali lepe kamne. Njo ne gane tekmovalnost, niti to, če bo morda zadnja prispela na vrh. Njej je namreč najbolj pomembno to, da se počuti dobro in varno. Raje se večkrat ustavi in sproščeno uživa v gorski naravi. V dolino pa bo prišla z najbolj umetniškimi fotografijami.