Obutev

Obutev

Kako izbrati čevlje?

Paleta materialov, iz katerih so narejeni gojzarji, se je v zadnjem času močno povečala. Poleg usnja proizvajalci vse več posegajo po novih umetnih materialih, ki so v marsikaterem pogledu boljši od usnja (teža, vzdrževanje, robustnost…). Pri klasičnih gojzarjih še vedno prevladuje usnje, debeline od 1 do 3,2 mm, pri lažjih modelih pa kombinacija usnja in poliamidne tkanine (Cordura®) oziroma umetnega materiala. Tudi od debeline usnja je odvisno, kakšno oporo nam nudi čevelj in kako robusten je. Trdoto čevlja izberemo glede na vrsto aktivnosti, velja pa tudi pravilo, da težji, ko je nahrbtnik, trši mora biti čevelj. Pri izbiri modela in velikosti si vzemimo čas. Lahko si pomagamo s preprostim preizkusom: ko imamo čevelj odvezan in potisnemo nogo do konca naprej, nam mora za peto ostati prostora za en prst, ko pa imamo čevlje zavezane, nam konice prstov ne smejo priti do konca čevlja. Če nameravamo uporabljati avtomatske ali pol avtomatske dereze, izberemo čevlje, ki to omogočajo, predvsem pa morajo čevlji ustrezati avtomatskim ali pol avtomatskim derezem ter morajo imeti dovolj trd podplat, sicer se nam avtomatske dereze lahko snamejo.

Vodoodpornost čevljev

Čevlji, izdelani iz debelejšega usnja, so ob pravilnem vzdrževanju že zelo odporni proti vodi. Tkanina Cordura® je sicer vodotesna, vendar ima tovrsten čevelj praviloma več šivov, ki so sicer največja težava, kar zadeva vodotesnost. Za najboljšo zaščito proti mokroti izberemo čevelj, ki ima na notranji strani Gore-Tex®. Vsi šivi notranjega Gore-Tex® materiala so varjeni, tako da se vlaga, če že pride skozi šive in zunanji material, ustavi na Gore-Tex® membrani.

Vzdrževanje

Čevlje po vsaki uporabi očistimo, posušimo in namažemo z ustrezno kremo, oziroma tekočino. Posebej pomembno je vzdrževanje usnja, saj nevzdrževano usnje razpoka in izgubi svoje lastnosti. Če imamo čevlje z Gore-Tex® membrano, bodimo posebej pozorni in izberimo impregnacijo namenjeno za Gore-Tex® oziroma za dihajoče membrane, saj s pravilno impregnacijo ne zmanjšamo dihanje materiala. Več tankih slojev kreme, bolje zaščiti čevlje, kot ena debela plast. POMEMBNO: Čevljev ne sušimo na soncu ali v bližini toplotnih virov.