Šest in pol stvari, ki pridejo prav na kampiranju

Šest in pol stvari, ki pridejo prav na kampiranju

Naj gre za mladostniško kampiranje na slovenski obali, družinski oddih na Lastovu, ali pa pobeg v visokogorje evropskih Alp, obstajajo stvari, ki jih je bodisi nujno, bodisi pa zgolj priporočljivo zabrisati v avto, ko pred domačo garažo pakiramo za izlet. V obdobju množičnih dopustov, ko hrvaška obala kar poka po šivih od vseh gostujočih turistov v šotorih, je smiselno, da poudarimo nekaj stvari, ki ne smejo manjkati v nobenem prtljažniku nadobudnega tabornika.

1. Šotor – Osnovnega rekvizita za taborjenje seveda ni potrebno posebej predstavljati. O šotorih bi lahko napisali 1000 člankov, vendar se bomo tukaj omejili le na najbolj osnovne stvari: v 99 % primerov se splača vzeti dvoslojnega. Oblika niti ni tako važna in prav tako ne teža, saj to ne igra ključne vloge, če potujemo z avtom. Vodni stolpec naj bo tudi za “na morje” dovolj visok, sicer pa je cena, tako kot povsod drugje, tudi pri šotorih dovolj dober indikator same kakovosti in življenjske dobe. Če ste na dopustu z avtomobilom, je vsekakor dobro vzeti šotor za več oseb, saj si zagotovo želite, da bi vam bilo v njem udobno.

2. Ležalna podloga – Pri podlogah obstaja poglavitna razlika med tem ali planirate le-to nositi v nahrbtniku ali jo boste prevažali v avtomobilu; lahke podloge, ki se zložijo v majhen volumen, so namreč astronomsko drage v primerjavi z luksuznimi, samonapihljivimi blazinami, ki jih priporočamo za kampiranje v bližini avtomobila. Pri podlogah je vseeno potrebno paziti na nekaj stvari: ker je dober spanec vitalnega pomena za naše življenje (sploh pa takrat, ko greste na dopust!), je pomembno omeniti, da pri podlogah vseeno ni pametno preveč varčevati. Pri cenejših podlogah obstaja večja verjetnost, da bodo začele hitreje puščati – poškodovana podloga pa je recept za uničen spanec, saj boste morali večkrat na noč dodatno napihovati blazino.

3. Spalna vreča – Med izdelke, o katerih bi lahko govorili v nedogled, spadajo tudi spalne vreče. V osnovi jih razdelimo glede na dve lastnosti: glede na material (puhaste ali sintetične) in glede na toplotno izolacijo (poletne, trisezonske, zimske). Puhaste spalke so lažje od sintetičnih (pri enakem temperaturnem razponu), vendar ne grejejo, če se zmočijo, hkrati pa so (vsaj običajno) mnogo dražje od sintetičnih, tako da so, resnici na ljubo, pomembne predvsem za gornike in pohodnike, ki morajo spalko redno tlačiti v nahrbtnik in gledati na vsak gram. Pri temperaturnih razredih so imena očitna – poletna spalka je resnično mišljena za poletni oddih na morju, če pa planirate dopust v švicarskih Alpah, bo tudi za poleti nujno potrebna trisezonska spalka. Zimske spalke so razred zase in se uporabljajo res izključno pri spanju v zimskih temperaturah pod lediščem. Potrebno je omeniti, da je spalka, ki je narejena za mnogo nižje temperature, kot jih imate v šotoru, svojevrstna muka, saj se z njo ne morete niti normalno pokriti, ker se boste takoj začeli potiti.

4. Čelna svetilka– Seveda za kampiranje obstajajo namenske svetilke, ki jih položite na mizo ali obesite v šotor, vendar pa je osnoven kos opreme še vedno naglavna svetilka, s katero boste na kampiranju opravljali res raznovrstna opravila – zvečer boste v njenem soju brali, si umivali zobe, ponoči iskali pot do stranišča, zjutraj pa si kuhali zajtrk in kavo (no, vsaj če ste tista vrsta ljudi, ki na dopustu vstaja pred zoro). Za kampiranje so še najbolj primerne klasične čelne svetilke, ki ne oddajajo veliko svetlobe, in ki z enim kompletom baterij zdržijo tudi do 100 ur (odvisno od modela).

5. Zložljivi stoli – Absolutno nujen kos opreme za kampiranje je zložljivi stol! V šotoru se človek namreč ne more nikamor nasloniti, tako da je pravzaprav edina opcija, kjer lahko berete, jeste, pijete, obrekujete sosede, lovite ribe ipd. avtomobilski sedež; v primeru dežja to še gre, a poanta kampiranja je ravno ta, da ste v naravi in na svežem zraku! Zložljivi stoli so danes zares poceni in raznovrstni, za tabornike z avtomobilom pa vsekakor priporočamo “fotelje”, ki sicer veliko zasedejo, so pa prav kraljevsko udobni (dodaten plus je tudi držalo za pločevinko piva).

6. Kuhalnik – Prva pomembna stvar pri pripravi hrane je termična obdelava in kuhalnik nam pri tem dobesedno rešuje življenje. Kuhalniki se delijo glede na uporabljeno gorivo ter glede na to, kako stojijo. V veliki večini primerov so najbolj uporabni plinski kuhalniki, saj so najenostavnejši za uporabo, hkrati pa plinske kartuše prodajajo (skoraj) povsod. Druge vrste goriva so predvsem uporabne, če se odpravljate na visoko nadmorsko višino (3000 m+), kjer začnejo plinski kuhalniki delati slabše. Stoječi kuhalniki so primernejši za v nahrbtnik, saj se bolje zložijo, vsekakor pa so manj stabilni in tako slabši za samo uporabniško izkušnjo.

6.5 Kratkočasne aktivnosti – Tudi v najboljši družbi nam na daljšem dopustu lahko postane dolgčas, sploh, če taborimo dlje časa. Rešitev za kratkočasenje je mnogo; nekateri prisegajo na knjige, Kindle, drugi so zapriseženi kvartopirci, v Igluju pa smo veliki navdušenci hoje po “gurtni” oz. traku, kjer nas poleg neštetih izzivov in padcev čaka tudi krepitev telesnih mišic. Slackline lahko napnete praktično povsod, razen če planirate izlet v puščavo.

Za #igluteam napisal outdoor navdušenec Luka Murn