Silvo Babič: »Tudi v karanteni lahko počnemo veliko stvari!«

Silvo Babič: »Tudi v karanteni lahko počnemo veliko stvari!«

Kaj v karanteni počnejo slovenski »outdoorovci«? Poglejmo si, kaj te dni počne alpinistični inštruktor, inštruktor športnega plezanja in planinski vodnik Silvo Babič.

Tekst: Ana Vehovar in Silvo Babič 

V času samoizolacije ter pozivov #ostanidoma se v resnici že od 1.marca letos, ko smo zaključili naš zadnji »Začetni ZIMSKI TEČAJ – Varno v zasnežene gore« z Alpskim društvom Stratus, ko smo se v megli ter sneženju povzpeli na Begunjsko Vrtačo, nisem odpravil nikamor več.

Vsaj ne v gore na kakšen bolj zahteven vzpon, turni smuk ali gorniško potepanje ne. Mogoče za nekatere preveč resno upoštevam priporočila, po drugi strani pa se mi zdi, da je pomembno, da na ostale ljudi okoli sebe vplivamo še najbolj z lastnim vzgledom.

Kondicija seveda pada, a kaj hočemo! Vsak se znajde po svoje. Eni iz kleti prinesejo »sobna kolesa«, drugi naročijo trenažerje, tretji izpod postelje potegnejo še kakšne druge pripomočke za razgibavanje ali trening, na katerih se nabira prah, četrti hodimo peš v četrto nadstropje. Za dodatno kondicijo pa pač štirikrat neseš smeti dol in greš petkrat preverit, če je kaj novega v poštnem nabiralniku. V istem dnevu seveda.

S hčerko sva si doma v dnevni sobi postavila bazni tabor. Glede na turbolentne razmere zunaj šotora, sva se zavlekla v spalne vreče in skuhala juhico na gorilniku.

Danes imamo na spletu na voljo celo paleto različnih aktivnosti, s katerimi lahko ostanemo v formi in kondiciji. Ob vseh teh aktivnostih, ki jih lahko izvajamo doma, pa je še vedno dovoljeno teči ali se sprehajati v mejah domače občine. Vsaj na poteh, ki niso zaprte ali prepovedane z občinskimi odloki.

Sam se preživljam s poučevanjem ter inštruiranjem različnih gorniških vsebin v obliki zimskih ali različnih poletnih tečajev in delavnic feratanja, športnega plezanja, turnega smučanja ter podobnih aktivnosti. Trenutno nam je zato terensko delo onemogočeno, kar je tudi prav. Še vedno pa je dela preveč! Priprav na poletno in jesensko sezono, načrtovanj za nova zimska poučevanja, urejanje administracije, pisanje prispevkov in podobnega dela nikoli ne zmanjka!

Že nekaj časa na Alpskem društvu Stratus priporočamo, da se vsi planinci, gorniki, hribovci, alpinisti ali plezalci sedaj vzdržijo zahtevnejših tur. Zdaj je čas za sodelovanje ter pomoč. Z odgovornim ravnanjem lahko vsako planinsko društvo stori veliko za preprečitev širitve virusa.

Priporočamo, da se vključite v eno od oblik vadbe na spletu. Mogoče bo koga začela zanimati joga, drugega fitnes. Možnosti je zelo veliko! Lahko se pridružite tudi »karantena plank izzivu«, ki ga izvajam tudi sam.

Zdaj, ko imate čas, lahko pregledate svojo staro opremo, morda kaj zašijete ali popravite, če je pokvarjeno. Mimogrede, kdaj ste nazadnje prebrali dobro gorniško knjigo?

Seveda zelo pogrešam gore, stik z naravo ter plezalne aktivnosti. A tako pač sedaj je! Nima smisla in neumno se mi zdi, da bi se kdorkoli pritoževal nad nečim, kar je in bo dolgoročno dobro za vse nas! Sam sem zdrav in vesel sem, da so zdravi vsi v moji družini. To je trenutno najbolj pomembno! Vse ostalo se bo uredilo slej kot prej. Skrb je samo v kontekstu tega, ker nihče od nas ne ve ali zna napovedati, kako dolgo bodo sedanji ukrepi v veljavi. Kako dolgo še marsikdo med nami ne bo mogel opravljati svojega dela? Predvsem pa me skrbi za vse tiste, ki morajo sedaj delati v teh težkih razmerah. Zato tudi globok poklon vsem, ki danes in bodo še nekaj časa skrbeli, da bomo mi ostali na toplem, siti in zdravi. Hvala vam.

Silvo Babič / Alpsko društvo Stratus