Viki Grošelj prvi Slovenec na seznamu Rock & Ice Stars

Viki Grošelj prvi Slovenec na seznamu Rock & Ice Stars

Sloviti alpinist Reinhold Messner je leta 2006, ob odprtju svojega največjega gorniškega muzeja, Firmian v Bolzanu, pri vhodu dal na steno vgravirati imena svetovno znanih alpinistov in ga poimenoval Rock & Ice Stars. Za uvrstitev na ta ekskluzivni seznam, ki zajema razvoj tradicionalnega alpinizma od leta 1930 do danes in tudi v prihodnje, si je zamislil tri pogoje:

  1. Ko alpinista izbere, mora ta soglašati, da bo njegovo ime na seznamu v Messnerjevem gorniškem muzeju v Firmianu.
  2. Biti je moral ali je med najboljšimi alpinisti svojega časa in to v svetovnem merilu. Poleg tega mora imeti svojstveno filozofijo alpinizma, ali pa je avtor več knjig, filmov, ali inovacij na tehničnem, medicinskem področju ter je zavezan humanitarnemu delu.
  3. Biti mora star najmanj sedemdeset let, kar pomeni, da je v vsem svojem delovanju v alpinizmu preživeti preživeti do tega obdobja.

 

Foto: Viki Grošelj in Reinhold Messner (osebni arhiv Vikija Grošlja)

Seznam ostaja odprt in Messner ga bo dopolnjeval po posvetu s še živečimi plezalci s seznama.

V sedemnajstih letih je pogoje za uvrstitev na seznam izpolnilo trideset plezalcev iz devetih držav. Na njem so pomembna imena svetovne zgodovine alpinizma. Reinhold Messner, kot pobudnik izbora, sebe ni dal na seznam, tako da lahko z njim vred trenutno govorimo o enaintrideseterici.

Na seznamu je osem Američanov ( Yvon Chouinard, Royal Robins, Fred Beckey, Thomas Hornbein, John Roskelley, Tom Frost, Jim Donini, Jeff Lowe), pet Nemcev (Rudi Peters, Anderl Heckmair, Sigi Hupfauer, Hermann Huber, Pit Schubert) štirje Francozi (Guido Magnone, Robert Paragot, Pierre Mazeaud, Bernard Amy), trije Italijani ( Ricardo Cassin, Walter Bonatti, Erich Abram), trije Angleži (Joe Brown,  Chris Bonington, Doug Scott), trije Avstrijci (Peter Habeler, Oswald Oelz, Wolfgang Nairz), dva Švicarja (Albin Shelbert, Max Niederman), en Poljak (Voytek Kurtyka) in od julija 2023 tudi en Slovenec (Viki Grošelj).

Ob uvrstitvi na seznam je Grošelj v Firmianu povedal, da je izjemno počaščen zaradi uvrstitve v tako  ugledno družbo in da jo doživlja tudi kot poklon in priznanje slovenskemu alpinizmu, skozi katerega se je oblikoval. V šali je dodal, da je po dolgem času lepo biti spet najmlajši v neki ekipi.

Vikija smo na njegovih podvigih podpirali tudi v Iglu Športu, zato smo resnično veseli tega priznanja ter mu seveda celotna ekipa Iglu čestita.