Zakaj ni vseeno, kako smo oblečeni v hribih?

Zakaj ni vseeno, kako smo oblečeni v hribih?

Tekst: Ana Vehovar

Nekateri menijo, da so specializirana pohodniška oblačila nekakšen nepotreben luksuz. Pa temu ni ravno tako. Za primer vzemimo številne gorske reševalne akcije, v katerih rešujejo planince, ki so neprimerno obuti ali oblečeni v lahkotna “običajna” oblačila na vetru, mrazu ali snegu ter zaradi tega večkrat tudi podhlajeni. Gorske reševalne službe nenehno opozarjajo pohodnike na tovrstno neodgovorno ravnanje oz. na neprimerno opremo, ki ne sodi v hribe. Pravilna oprema je v hribovskem oz. gorskem svetu ključnega pomena.

Slovenija ima svojo kvalitetno pohodniško znamko KARIBU

Pohodna oblačila so, za razliko od običajnih oblačil, bolj vzdržljiva in predvsem prilagojena razmeram v gorah. V Sloveniji pa imamo čisto svojo blagovno znamko, ki se razvija na naših tleh oz. v naših gorah. To je znamka Karibu, ki že od devetdesetih let naprej izdeluje oblačila za gorništvo, alpinizem, plezanje in prosti čas. Za razvoj skrbi razvojna ekipa v Ljubljani, oblačila pa so izdelana v EU. Pri razvoju sodelujejo z aktivnimi pohodniki in alpinisti, ki jo testirajo v naših Alpah. Tako skupaj ustvarjajo inovativne rešitve za raznolike razmere v gorah.

Materiali, ki ne poznajo slabega vremena

Še posebej so specializirani za pohodne hlače, kjer lahko izbiramo med več kot 30 modeli moških in ženskih hlač. Te so izdelane iz različnih soft shell materialov z vodoodbojno DWR obdelavo. Karibu pohodne hlače slovijo po svoji trpežnosti, lahko jih nosimo iz sezono v sezono, so zelo dobro izolativna, udobna in elastična. Uporabljamo jih lahko za vse vrste aktivnosti v naravi in v vseh mogočih (in nemogočih) vremenskih razmerah. Pomembne lastnosti Karibu oblačil so še, da dihajo, zagotavljajo odvajanje vlage, se hitro sušijo ter omogočajo dobro zaščito pred vetrom, dežjem in mrazom.

Če zahajamo v naravo in hribe, v svoji pohodni garderobi, poleg pohodnih čevljev, nedvomno potrebujemo še kvalitetne pohodne hlače (prilagojene letnemu času), flis oz. toplotni sloj, aktivne majice, aktivno perilo ter vetrovko in soft shell jakno.   

Ne pozabite torej, da ni namen pohodniških oblačil nepotrebna potrošnja ali bahanje z modo v naravi, temveč si s pravo, udobno in vzdržljivo opremo olajšamo hojo v hribih ter smo hkrati tudi bolj varni. S pravilno opremo nenazadnje izkažemo tudi svoje razumevanje in spoštovanje gorskega sveta, kjer vladajo mogočne sile narave.

Veliko izbiro oblačil Karibu najdete v naših fizičnih trgovinah ali TUKAJ.