Zaščita pred vetrom, dežjem in snegom – vetrovke

Zaščita pred vetrom, dežjem in snegom – vetrovke

Paropropustna membrana oziroma nanos: Vetrovke so narejene iz različnih tkanin, na katere je nanešena paropropustna membrana oziroma poseben nanos, ki je vodotesen, ščiti pred vetrom ter omogoča dihanje. Šivi so praviloma varjeni, kar zagotavlja 100% vodotesnost. Material oblačil je lahko dvoslojen (zunanja tkanina, membrana), troslojen (membrana je zavarjena med dve tkanini) ali »dvo in pol slojen« (zunanja tkanina, membrana, zaščita membrane). Oblačila iz dvoslojnega materiala imajo še dodatno podlogo iz mrežice oziroma poliamida, ki ščiti membrano pred poškodbami.

Paropropustna membrana oziroma nanos: Vetrovke so narejene iz različnih tkanin, na katere je nanešena paropropustna membrana oziroma poseben nanos, ki je vodotesen, ščiti pred vetrom ter omogoča dihanje. Šivi so praviloma varjeni, kar zagotavlja 100% vodotesnost. Material oblačil je lahko dvoslojen (zunanja tkanina, membrana), troslojen (membrana je zavarjena med dve tkanini) ali dvo in pol slojen (zunanja tkanina, membrana, zaščita membrane). Oblačila iz dvoslojnega materiala imajo še dodatno podlogo iz mrežice oziroma poliamida, ki ščiti membrano pred poškodbami.

Dihanje oblačil: Dihanje oblačila omogočajo mikroskopske luknjice v membrani, ki še vedno zagotavljajo 100% vodotesnost, hkrati pa omogočajo prenos pare navzven. Tako voda ne prodre v notranjost, telesna vlaga pa izhlapi in taka najde pot skozi membrano. Na žalost v svetu ni enotnega preizkusa za paroprepustnost materiala, tako vsak proizvajalec navaja svoje rezultate, ki pa med seboj niso primerljivi. V načelu dvoslojni material bolje diha od troslojnega, vendar je treba upoštevati, da ima dvoslojno oblačilo še podlogo, ki spet nekoliko oslabi dihanje. Poleg vrste materiala je za dihanje zelo pomembna tudi konstrukcija oblačila. Deli oblačil, ki imajo več slojev (žepi, varjeni šivi…), bistveno slabše dihajo. Dihanje pa seveda izboljšajo odprtine z zadrgo pod rokavi, odprti žepi iz mrežice, obojestranska prednja zadrga, ki jo lahko poljubno odpremo. Za dihanje je zelo pomembno, da oblačila redno čistimo in impregniramo (glej vzdrževanje).

Impregnacija: Poleg tega, da je na tkanino navarjena membrana, je sama zunanja tkanina še posebej impregnirana. Pri novem oblačilu je to dobro vidno, saj kapljice kar spolzijo po tkanini. Pri uporabi, posebej pa še po nekaj pranjih, ta impregnacija oslabi. Posledica je, da tkanina postane mokra. Oblačilo sicer ne premoči, saj vodo zadrži membrana, vendar pa mokra tkanina oslabi »dihanje«, postane težja in v hladnem vremenu lahko zaledeni. Ko impregnacija oslabi, oblačilo lahko sami ponovno impregniramo.

VZDRŽEVANJE Čiščenje oblačil z membrano: Vedno upoštevajmo navodila proizvajalca. Ne uporabljajmo običajanih detergentov, ki nam lahko poškodujejo membrano in zunanjo impregnacijo, temveč detergente za membranska oblačila. Pri strojnem pranju očistimo predalček za prašek in vanj vlijemo ustrezen detergent. Zadrge in ježek trakove pred strojnim pranjem zapremo. Sušimo po navodilih proizvajalca.

Impregniranje oblačil z membrano: Impregnacija je namenjena zunanji tkanini. Oblačilo operemo v vodi, ki ji dodamo impregnacijsko sredstvo. Pri strojnem pranju impregnacijsko sredstvo vlijemo v predalček za prašek. Oblačilo posušimo po navodilih proizvajalca. Po impregniranju in sploh po vsakem pranju oblačila z zunanje strani polikamo z manj vročim likalnikom ali pa jih posušimo v sušilnem stroju.

Razlaga nekaterih izrazov in kratic:

Gore-Tex® - Paroprepustna membrana proizvajalca Gore®.
Gore-Tex® Performance Shell - Paroprepustna membrana proizvajalca Gore®, ki je namenjena za vsestransko uporabo.
Gore-Tex® Pro Shell – Paroprepustna membrana proizvajalca Gore®, ki je namenjena za uporabo tudi v ekstremnih pogojih.
Gore-Tex® Paclite - Material (dvo in pol slojni), ki ima na notranji strani membrano že zaščiteno s posebnim karbonskim slojem. Taka oblačila ne potrebujejo dodatnega sloja za zaščito membrane in so zato lažja in se na manjše zložijo.
H2No® Performance Standard– Ekskluziven paropropusten premaz oziroma membrana proizvajalca Patagonia. Zagotavlja nepremočljivost, 100 % zaščito pred vetrom, dobro dihanje in trajnost.
Polartec NeoShell® -  Material, ki je nepremočljiv, zelo dobro diha, ščiti pred vetrom ter ima impregnacijo DWR zunanjega materiala. Za nepremočljivost poskrbi membrana, za odlično dihanje tudi membrana in pa funkcija, imenovana Dynamic Air Exchange, ki omogoča da majhna količina zraka, ki prihaja skozi tkanino z zunanje strani pospeši pretok vlage skozi oblačilo.

tech-diagram-neoshell

Drytech™ in DRYtehnology - Ekskluziven paropropusten premaz oziroma membrana proizvajalca Mammut. Zagotavlja nepremočljivost- najmanj 10.000 mm vodnega stolpca, 100 % zaščito pred vetrom, dihanje in trajnost. Drytech material  je lahko izdelan  v 2, 2.5 in 3 slojni ter v elastični ali ne elastični različici.

Drytech™ Premium in DRYtehnology Premium - Ekskluziven visoko kvaliteten paropropusten premaz oziroma membrana proizvajalca Mammut. Zagotavlja nepremočljivost- najmanj 15.000 mm vodnega stolpca, 100 % zaščito pred vetrom, dobro dihanje in trajnost. Drytech Premium material  je lahko izdelan  v 2, 2.5 in 3 slojni  ter v elastični ali ne elastični različici. Dryedge™ – Skupina materialov, ki vsebujejo ekskluzivno paropropustno membrano proizvajalca Millet. Zagotavljajo nepremočljivost, 100 % zaščito pred vetrom, dihanje in trajnost. Material Drytech™  je lahko izdelan  v 2, 2.5 in 3 slojni različici, vsi imajo varjene šive.