8 uporabnih nasvetov za varno pot v hribe in nazaj

8 uporabnih nasvetov za varno pot v hribe in nazaj

Piše: Urška Gjergek

Vsi smo že slišali zgodbico o turistih, ki so v sandalih osvojili Triglav. Ali je to resnična zgodba ali zgolj legenda, pravzaprav sploh ni pomembno. Varnost pri raziskovanju gora mora biti vedno na prvem mestu, zato preveri spodnje nasvete, preden se prihodnjič odpraviš čez klance.

  1. 1. Sandali so res super… za sprehajanje po plaži in zračenje stopal, ko prideš v dolino. V gorah pa je zaščita stopal kritičnega pomena. Poskrbi, da čevelj nudi primerno oporo in izolacijo. Pametno izberi svojo obutev, da bo tvoje popotovanje prijetno. Več o izbiri pohodnih čevljev lahko prebereš tukaj.
  1. 2. Vedno preveri vremenske razmere. Napoved ni 100% sigurna, vendar nudi vsaj delno predstavo o tem, kaj te čaka. Včasih je bolje izlet prestaviti in počakati na ugodnejše razmere ali pa se odpraviti na enostavnejši teren. Storžič v rdečem alarmu za snežne plazove ali Češka koča via Ferata v dežju ni najbolj modra ideja, kajne? Včasih sneg vztraja dlje, kot bi si mislil, zato nizkih pohodnih čevljev ne obuj prehitro.  Tudi visoke temperature niso ravno nedolžne. Kakšen liter vode več, klobuk, zgodnja ura in senčna pot so poleti tvoji najboljši prijatelji.
  1. 3. Realno oceni svojo telesno zmogljivost. Zahtevnejših tur se loti postopoma. Ko je telo utrujeno, hitreje pride do napake ali nesreče, saj ti koncentracija, ravnotežje in koordinacija popustijo. V vročini ali snegu se težavnost poti bistveno spremeni. Zaenkrat kaže, da hribi ne bodo nikamor pobegnili, zato ne hiti preveč.
  1. 4. Prva pomoč je nepogrešljiv del tvoje opreme. Oblikuj si svoj kompakten paket. Obliži, povoj, krema z zaščitnim faktorjem, repelent proti klopom, pinceta, gaze, astrofolija in lepilni trak naj imajo stalno prebivališče v tvojem pohodnem nahrbtniku. Včasih pride povoj prav tudi za krizna začasna popravila.
  1. 5. Rezervna oblačila ter dodatki te obvarujejo pred prehladom, mrazom in soncem. Ni boljšega občutka kot suhe nogavice in topla jopica na vrhu.
  1. 6. Če se izgubiš, ti tudi najboljša oprema ne pomaga. Če se na določeno pot odpravljaš prvič, preberi opis poti na spletnih straneh ali v mnogih knjigah, ki so na voljo. V opisih so po navadi omenjeni tudi zahtevnejši predeli, usmeritve za orientacijo in časovne ocene poti. V primeru orientacijsko zahtevnejše poti je pametno opis natisniti ali vzeti knjigo seboj. Pozimi se odpravi na ture, ki jih že poznaš, saj je v snegu orientacija zahtevnejša.
  1. 7. Bodi pripravljen! Nikoli ne veš, kje te bo ujela noč, nevihta ali lakota. Zato poleg prve pomoči med obvezno opremo vključi še naglavno lučko, kompas, dežno jakno ali pončo, energijsko ploščico, žepni nožek in wc papir. ;)
  1. 8. Preden se opraviš od doma pa je pametno svoje namere in odhod naznaniti tudi prijateljem ali družini. V primeru predolge odsotnosti lahko sprožijo iskalno akcijo. Nekaj baterije na telefonu pa namesto za fotografiranje raje prihrani za klic v sili.

Še tako dobro pripravljenemu pohodniku se lahko zgodi nesreča. Na srečo imamo v naši mali domovini res dobre in vestne gorske reševalce, ki ti v hudih trenutkih priskočijo na pomoč. Poskrbimo, da imajo čim več mirnih nedelj!