Zakaj tako radi plezamo?

Zakaj tako radi plezamo?

Vprašanje, ki si ga vsake toliko postavijo tako plezalci kot tisti, ki poskušajo razumeti plezalce. No, pa poskušajmo odgovoriti na to vprašanje.

Tekst: Ana Vehovar

  

Radi plezamo zato, ker se tedaj resnično dobro počutimo. Telo je veselo takšne vadbe, saj se giblje v celoti. Duša pa vriska od sreče, ker se počuti svobodno, še posebej takrat, ko pleza v naravi in se ne nahaja v novodobnem človeškem kaosu. 

Tudi naš um rad pleza! Ker le takrat nima časa bezljati sem in tja, pač pa se uči umirjene misli ter osredotočenosti na trenutek.

Včasih radi plezamo zaradi družbe, saj na ta način preživimo izredno kvaliteten čas s prijatelji ali z družino, ustvarjamo krasne spomine in tkemo globlje povezave.

Prav tako se učimo zaupanja v ljudi ter kako poskrbeti za varnost drugih in sebe. Med varovanjem je tvoje življenje v rokah drugega. Ko varuješ ti, moraš biti povsem zbran in pozoren na soplezalca. Odlično je, če to skrbno pozornost do drugega (in do sebe) preneseš tudi v vsakdanje življenje.

Vsak korak proti vrhu predstavlja svojo majhno zmago. Vsaka preplezana smer ti vlije val samozavesti, ki ti vselej pride prav na življenjski poti.

Utrujen? Imaš krče? Čutiš strah in paniko? Globoko vdihni in izdihni, umiri in osredotoči se ter poskusi še enkrat. Tako se naučiš spopadanja in reševanja izzivov. To je močen fizični in mentalni trening.

Radi plezamo tudi zato, ker vemo, da se je za najlepše razglede vedno potrebno povzpeti višje. A ne z dvigalom. Najboljše stvari v življenju zahtevajo naš lasten čas in trud, kakšno prasko ali modrico, utrujene roke in noge ali umazane hlače…

Radi plezamo, ker takrat dihamo s polnimi pljuči in smo hvaležni, da lahko to počnemo. Hvaležni smo, da živimo.

Če imate tudi vi svoj odgovor na vprašanje “Zakaj tako radi plezamo?”, ga zapišite v komentar na naši Facebook strani.

Vam manjka kak kos opreme? Preverite plezalno opremo ter vse, kar pozimi potrebujete za snežno in ledeno tehniko.

Poglejte si še: 6 lastnosti dobrega soplezalca